Siirtokuvien 101 - Siirtokuvien käyttö huonekalujen tuunauksessa ja sisustuksessa

Siirtokuvien 101 - Siirtokuvien käyttö huonekalujen tuunauksessa ja sisustuksessa

Sistustus-ja huonekaluprojektit tarjoavat upean mahdollisuuden valjastaa oma luovuus käytäntöön. Samalla annat vanhalle tavaralle uuden elämän ja säästät luontoa. Omilla käsillä tekeminen tekee hyvää keholle ja mielelle, ja valmis lopputulos ilahduttaa vielä pitkään! Yksi helpoimmista tavoista luoda suuri vaikutus, on siirtokuvien käyttö. Maailmalla huippusuosittu tekniikka on viime vuosina rantautunut myös Suomeen. Tekniikalla on useita nimiä: siirtokuvat, huonekalusiirtokuvat, dekaalit, deco transferit…Yksinkertaisuuden nimissä me pitäydymme tässä artikkelissa termissä siirtokuva. Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavat asiat:

Mitä ovat siirtokuvat?

Siirtokuvat ovat kontaktimuovia muistuttavaan kalvoon printattuja kuvia, kuoseja ja kuvioita, jotka kiinnittyvät erilaisille pinnoille. Siirtokuva kiinnittyy valittuun pintaan helposti ja näppärästi, eli siirtokuvien avulla voit luoda upeita taidonnäytteitä ilman, että sinun tarvitsee osata maalata tai piirtää. Kuoseja ja kuvia on saatavilla valtavan laajasti; tämän hetken suosituimpia malleja ovat selkeästi kukkakuosit sekä erityisesti lastenhuoneen sisustukseeen käytettävät kuviot. Siirtokuvilla luot helposti yksityiskohtaisen ja monimutkaisen kuosin huonekaluihin tai vaikkapa seinälle ilman tarvetta kehittyneille taiteellisille taidoille.

Lahden Pihapiiri -messujen työnäytöksissä liinavaatekaappi puhkesi kukkaan. Maali: Wise Owl Paint kalkkimaali sävyssä Petal. Siirtokuva: Redesign with Priman siirtokuva kuosissa Woodland Floral.

Mihin siirtokuvia voi käyttää?

Lyhyt vastaus: lähes mihin vain. Siirtokuvat on tehty kestämään aikaa, eli niitä voi käyttää myös käyttöesineissä. Huonekalut, seinät, säilytyslaatikot, peilit…Anna mielikuvituksen lentää!

Siirtokuvia voit käyttää lähes mille tahansa pinnalle:

  • Puu
  • Betoni
  • Lastulevy
  • Keramiikka
  • Lasi
  • Paperi
  • Metalli
  • Kangas
  • Pahvi
  • Nahka
  • Canvas
  • Muovi
  • Peili

Pinta voi olla maalattu, muista kuitenkin antaa maalin kuivua kunnolla ainakin 24 tuntia ennen siirtokuvan lisäämistä.

Vahatulle pinnalle siirtokuvat eivät välttämättä tartu, ellei vahaus ole useita kuukausia vanha. Lisäksi kannattaa muistaa tarkastaa pinnan kunto. Jos pohja on rakoileva, kuten todella kuivunut puu tai muuten rikkinäinen materiaali, ei siirtokuvan tekeminen välttämättä onnistu. Myös esimerkiksi hilseilevä maali ja muut vahingoittuneet pinnat eivät ole hyvä vaihtoehto. Tee siis pohjatyö hyvin, niin siirtokuva pääsee oikeuksiinsa!

Miten siirtokuvia käytetään - siirtokuvien käyttöohjeet askel askeleelta

Työjärjestys on yksinkertainen: tee pohjatyöt, kuten puhdistus ja tarvittaessa maalaus, siirtokuvan kiinnittäminen pinnalle ja loppuviimeistely vahalla tai lakalla. Tässä osiossa kuljetamme sinut kädestä pitäen tarvittavien vaiheiden läpi, aloittaen valmistelusta. Saat yksityiskohtaiset ohjeet ja vinkit, joilla saavutat tasaisen ja ilmakuplattoman lopputuloksen.

 

Valmistelut ennen siirtokuvan kiinnittämistä

Huonekalun tai muun pinnan asianmukainen valmistelu on tärkeää onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Hyvä pohjatyö varmistaa, että siirto pysyy hyvännäköisenä ja kestää pitkään. Puhdista pinta huolellisesti, varmistaen että pinta on öljytön, rasvaton ja puhdas pölystä. Muista varmistaa, että pinta on ehjä ja mahdollisimman tasainen. Jos maalaat pinnan ennen siirtokuvan kiinnittämistä, anna maalatun esineen kuivua ainakin 24h ennen siirtokuvan kiinnittämistä.

Siirtokuvan kiinnittäminen ja viimeistely

Siirtokuvat pakataan yleisesti joko tuubiin tai muovikalvopakkaukseen. Redesign with Prima-merkin siirtokuvissa, jotka on pakattu tuubiin, on mukana puinen kiinnityslasta. Aloita avaamalla paketti ja ottamalla siirtokuva esiin.

  1. Avattuasi arkin tai rullan, huolehdi, että taustapaperi pysyy kiinni läpinäkyvässä siirtokuvakalvossa. Käytä apuna esim. maalarinteippiä. Siirtokuva on äärimmäisen herkkä tarttumaan, joten varo koskemasta kiinnityspintaa, eli valkoista pintaa kuvan takana. Mittaa ja sommittele kuvio haluamallesi pinnalle. Voit myös leikata sopivat osat irti siirtokuva-arkista, eli koko arkkia ei tarvitse käyttää kerralla, vaan voit jakaa designia esimerkiksi laajemmalle alueelle tai useampaan projektiin.
  2. Irrota siirtokuvan valkoinen taustapaperi ja aseta liimapintainen siirtokuva puhtaalle pölyttömälle pinnalle haluamaasi kohtaan. Hankaa kuvaa puu- tai muovilastalla niin, että kuvio kiinnittyy alla olevaan pintaan. Tässä vaiheessa on hyvä hetki hangata ilmakuplat pois, jos niitä on ilmestynyt.
  3. Häivytä siirtokuvan reunat viimeistelemällä hankaus hellästi sormella tai kiinnitystyynyllä.
  4. Kun siirtokuva on kiinnitetty ja hangattu kunnolla pintaan, viimeistellään työ. Viimeistely tehdään levittämällä siirtokuvan päälle vahaa, lakkaa tai huonekalusalvaa suojaksi.

Voit katsoa käyttöohjeen kuvien kanssa täältä.

TOP 6 vinkit siirtokuvien käyttämiseen - näin luot ammattimaisen lopputuloksen

Muutamalla vinkillä, työkalulla ja tuotteella teet siirtokuvien käyttämisestä helpompaa ja lopputuloksesta kauniimman. Tästä voit lukea pitkäaikaisen, intohimoisen harrastajan vinkit täydelliseen lopputulokseen.

  1. Ole kärsivällinen ja varmaotteinen. Harjoitus tekee mestarin!
  2. Käytä kunnolla aikaa valmisteluihin ja suunnittelemiseen, sillä se helpottaa toteutusvaiheessa.
  3. Aloita harjoittelu helposta, tasaisista materiaaleista. Siirry epätasaisempiin, haastaviin pintoihin vasta, kun olet saanut kerrytettyä kokemusta.
  4. Käytä puu-tai muovilastaa siirtokuvan kiinnittämiseen. Tämä auttaa tekemään lopputuloksesta tasaisen ja kuplattoman.
  5. Ennen viimeistelytuotteen levittämistä, käytä kiinnitystyynyä. Tämä pehmentää siirtokuvan reunoja huomattavasti ja tämä vaihe tekee suuren eron yleisilmeeseen, tehden lopputuloksesta ammattimaisemman näköisen.
  6. Älä hyppää viimeistelytuotteen yli. Siirtokuva näyttää kauniilta ennen sen levittämistä, mutta salvalla, vahalla tai lakalla saat huomattavasti enemmän kestävyyttä lopputulokseen ja lisäksi kuvio tulee huomattavasti elävämmän näköiseksi viimeistelyn yhteydessä. Jos haluat yhden monitoimituotteen, valitse Wise Owlin Huonekalusalva, joka sopii myös esimerkiksi nahkatuotteiden huoltoon ja kalusteiden naarmujen piilottamiseen.
  7. Muista ylläpito. Pyyhi pölyt ja liat keveästi pois säännöllisesti ja vältä naarmuttamista ja muuta kovaa kohtelua.

Työkalut ja tarvikkeet siirtokuvien käyttämiseen

Itse siirtokuvan lisäksi on kolme oleellistä asiaa, jotka helpottavat siirtokuvien käyttämistä: siirtotyökalu, kiinnitystyyny ja viimeistelytuote.

Siirtotyökalu- eli lasta

Kuten vinkeissä totesimme, on lastasta huimasti apua siirtokuvan asettamisessa. Laadukkaassa Redesign with Priman siirtotyökalussa on kaksi erikokoista päätä ja sopivan (mutta ei liian) terävä lasta sanoo heipat kuplille ennen kuin ne ehtivät edes syntymään. Katso tuote tästä.

Kiinnitystyyny

Kiinnitystyynyllä eli polishing padilla hierotaan siirtokuvaa ja sen reunoja kiinnittämisen jälkeen. Kiinnitystyynyn käyttämisestä on monta hyötyä: se auttaa poistamaan ilmakuplat, häivyttämään siirtokuvan reunoja tehden reunoista sulautuvammat ja lisäksi se kiillottaa ja viimeistelee siirtokuvan pinnan kauniiksi. Redesign with Priman kiinnitystyyny-paketissa on kaksi tyynyä.

Viimeistelyaine

Viimeistelyaine voi olla esimerkiksi huonekaluvaha, huonekalusalva tai lakka. Viimeistelyaine antaa siirtokuvalle lisäkestävyyttä ja tekee kuvasta eloisan näköisen. Samat viimeistelyaineet sopivat yleisesti niin siirtokuville, kuin kalkkimaaleillekin. Wise Owlin Huonekalusalvassa on lisäksi tuoksua (myös tuoksuton vaihtoehto saatavilla!) ja sitä voi hyödyntää kotona esimerkiksi nahkan huoltoon. Wise Owlin huonekaluvaha sen sijaan on kirkas vaha, joka sopii kaikille huonekaluille ja on erinomainen viimeistelytuote myös kalkkimaalauksen jälkeen.

Inspiraatiogalleria - upeita siirtokuvaprojekteja

Löytyisikö näistä taidonnäytteistä inspiraatiota sinun seuraavaan projektiisi? Nämä upeat tekeleet on tehty esimerkiksi Redesign with Priman siirtokuvia käyttäen.

Käytetyt siirtokuvat vasemmalta oikealle: Kukkainen turkoosi lipasto, Morning Purple | Suloinen lelulaatikko lastenhuoneeseen, Sweet Dreams | Kolmivärinen sivupöytäsetti salmiakkikuviolla, Kacha Gold Harlequin | Romanttinen ja glamour-henkinen vaaleanpuna-kultainen senkki, Kacha Gold Petit a Petit | Lisää inspiraatiota löydät siirtokuvien tuotesivuilta.

Siirtokuvia teemoittain

101 käyttöohje ReDesignwithPrima siirtokuva

← Vanhemmat artikkelit

Jätä kommentti

Ohjeita ja inspiraatiota

RSS

Tägit

Siirtokuvat - käyttöohje
käyttöohje ReDesignwithPrima siirtokuva

Siirtokuvat - käyttöohje

ReDesign with Prima siirtokuvien käyttöohje: 1. Siirtokuvat ovat joko tuubissa tai muovikalvopakkauksessa. Pakkauksessa on mukana puinen kiinnityslasta. 2. Avaaminen: TUUBI: Avaa tuubi varovasti päästä ja...

Lue lisää